Päävalmentaja Alisa Drei: Tähtäimessä SM-kulta

16.9.2017

Valmentaja ja tulevat tähdet kevätnäytöksen jälkeen.
Valmentamassa.

Alisa Drei on aloittanut ensimmäisen kautensa seuramme yksinluistelun päävalmentajana. Hänen tavoitteenaan on valmentaa luistelijansa Suomen mestaruuteen viiden vuoden sisällä.

- Tavoite on realistinen, sillä seuralla on todella hyviä luistelijoita. Tarvitaan vain entistä kovempaa työtä, että huippu saavutetaan.
Itse laji kehittyy vauhdilla eteenpäin ja niin sen Alisan mielestä tuleekin kehittyä, mutta neloishypyt eivät ole ainoa suunta eteenpäin.
- On monta miesluistelijaa, jotka hallitsevat kolmesta viiteen neloishyppyä. Kuitenkin terävimmässä kärjessä on kaksi luistelijaa, Javier Fernandez ja Patrick Chan, jotka tekevät vain kaksi neloishyppyä. He ovat huipulla aivan erilaisin erityislahjoin, joita he ovat kehittäneet. Jokaisella luistelijalla on omat erityiset alueensa kehittymiseen. Laji tarjoaa niin monipuoliset mahdollisuudet.
Helsingin Luistelijoiden vastuuvalmentajana Alisa on toiminut jo vuodesta 2008.
- Tunnen hyvin luistelijat ja seuran toimintatavat, jotka ovat olleet tehokkaita. Niitä lähden vain kehittämään eteenpäin, hän kertoo.
Alisa haluaa luistelijoidensa ymmärtävän, että he eivät milloinkaan edusta vain itseään, vaan myös seuraa ja maata. Siksi heidän ei pidä lähteä suorituksillaan hakemaan vain onnistuneita elementtejä ja pisteitä niistä, vaan tavoitteiden tulee olla suurempia. Vaaditaan pitkäjänteisiä tavoitteita, jos luistelija mielii voittaa.
Päävalmentajan tehtävä tuntuu Alisasta vielä jännittävältä, koska hänellä on toistaiseksi vähemmän hallinnollista kokemusta. Mutta jälleen voi oppia uutta.
Sen sijaan valmennus on hänelle tuttuakin tutumpaa ja aina yhtä innostavaa. Alisalla on ohjattavinaan 90 luistelijaa. Omia vastuuryhmiä on kaksi, mutta päävalmentajana hän osallistuu myös kaikkien muiden ryhmien valmennukseen.
Yhteistyötä luistelijan parhaaksi
HL on valmennuksen koti yksiluistelun lisäksi muodostelmaluistelulle ja jääntanssille. Päävalmentajien Anu Oksasen, Maurizio Margaglion ja Alisa Drein sekä kaikkien valmennustiimien välit ovat hyvät ja toimivat.
- Toivon, että yhteistyö lajien välillä kasvaisi vielä entisestään. Se takaa, että jokaiselle luistelijalle löytyy oikea paikka taitoluistelun parissa. Entistä laajemmalla yhteistyöllä vaihdot lajista toiseen onnistuvat mahdollisimman sujuvasti.
Hyviä esimerkkejä vaihdoista on. Jasmine Kuusla siirtyi kaksi vuotta sitten muodostelmaan. Hän luistelee jo huippujuoniorijoukkue Musketeersissa ja on sen kapteeni. Yksinluistelun huippuluistelija Juulia Turkkila loistaa nykyisin jäätanssissa ja kuuluu parinsa Matthias Versluisin kanssa lajin maajoukkueeseen.
- Muutama nuorempi luistelija vaihtoi keväällä jäätanssin puolelle. Jo kuukauden kuluttua seuran kevätjuhlaesityksissä havaitsi, miten hyvin he viihtyvät uudessa lajissaan oppiessaan jälleen uutta.
Laji tuo elämäntaitoa
Alisa joutui lopettamaan oman luistelu–uransa loukkaantumiseen kesken kauden. Se on kova paikka, mutta hän löysi silloin työpaikan taitoluistelun ulkopuolelta.
- En ollut työtovereilleni tähti, vaan sain toipua ihan rauhassa aivan erilaisessa ympäristössä.
- Itse lopettaminen on jokaiselle luistelijalle herkkä hetki. Mutta ne taidot, jotka taitoluistelu tuo, ovat hyödyllisiä myös tavallisessa elämässä. Urheilu–ura on yksi vaihe tiellä eteenpäin.
Taitoluisteluliitto alkoi kutsua kansainvälisen uran tehnyttä luistelijaa valmennustehtäviin leireille. Koska Alisalla on myös yliopistotutkinto valmennukseen, kiinnostus palata lajin pariin heräsi vähitellen. Berit Kaijomaan ja Anuliisa Uotilan tukiessa ratkaisua hän päätti siirtyä valmentajaksi HL:n riveihin.
Yhdeksän vuotta hooälläläisenä valmentajana ovat kuluneet nopeasti. Siirtymistään yksinluistelun päävalmentajaksi hän pitää kunniatehtävänä.
Jaa