Muodostelmaluistelijat valmiina pistejahtiin

3.11.2017

Anu ”Jääskis” Oksanen on valmentanut HL:n muodostelmajoukkueita pian 25 vuotta. Hän kuuluu maailman eliittiin niin valmentajana kuin koreografinakin.
Suomi - Finland. Saku ja Anu muutamia vuosia sitten.

Marigold IceUnity ja Musketeers aloittavat uuden kilpailukauden tähtäimessään MM-kulta, molemmilla. Kausi tuo muodostelmankin MM-valintoihin Seasons best -järjestelmän. Kauden paras pistesaldo sekä junioreissa ett senioreissa takaa kisapaikan. Päävalmentaja Anu Oksasta ei ratkaisu miellytä, vaan hän arvelee sen johtavan pistetaktikointiin.

 

Senioreissa MM-paikat saavat ykkösenä Suomen mestari sekä joukkue, jolla on paras pistemäärä Seasons best -listalla.  Itseoikeutettu lähtijä junioreissa on erillisen junioreiden MM-valintakilpailun voittaja. Toisen paikan lunastaa kauden parhaan pistemäärän luistellut joukkue.

”Kun eri ihmiset eri ympäristöissä erilaisilla fiiliksillä arvostelevat kilpailevia joukkueita, eivät tulokset ole vertailukelpoisia. En näe, että sama suoritus eri kisoissa antaisi saman tuloksen. Tästä voi tulla pisteiden metsästystä. ”

”Esimerkiksi senioreiden olemme menossa kahden SM-osakilpailun välissä Shanghaihin ISU-kilpailuun, josta ei taatusti haeta Seasons Best -tulosta. Kiinan-matkan lisäksi kahteen kansainväliseen kilpailuun osallistuminen olisi taloudellisesti lähes mahdotonta”, hän pahoittelee.

Kohti Tukholmaa ja Zagrebia

Marigold IceUnity jäi keväällä MM-hopealle 0,12 pisteen tappiolla. Musketeers niiasi MM-pronssia. Taistelu MM-kisapaikoista kovien kotimaisten kilpasiskojen kanssa käynnistyy tässä viikonvaihteessa.

Anulla on täysi luottamus joukkueidensa menestykseen. Hän on luotsannut MIU:n neljä kertaa MM-kultaan, neljästi myös MM-hopealle ja kahdesti MM-pronssille. Päättyneen kauden hopea on mahdollista kirkastaa kultaan huhtikuussa Tukholmassa, joka kaupunkina ensimmäistä kertaa on muodostelmaluistelun MM-näyttämönä.

Juniorijoukkue Musketeers voitti lajin ensimmäisen maailmanmestaruuden koti-MM-kilpailuissa Helsingissä ja toisen MM-kullan kaksi vuotta myöhemmin Zagrebissa. Kolmatta kultaa se mielii luistelemaan jälleen Zagrebiin, josta on tullut lähes kotipaikka junioreiden kauden päätöskilpailulle.

Marigold IceUnity avasi kautensa Finlandia Trophyssa, jossa se oli lyhytohjelmin käydyssä kilpailussa Pohjantähti-tulkinnallaan kolmas.

Liikkeelle hyvillä mielin

Uusi kausi on aloitettu hyvissä tunnelmissa. Marigold IceUnityn luisteljat eivät jääneet miettimään kevään desimaalitappiotaan, vaan tuloksesta on otettu irti kaikki myönteinen. Joukkue oli edellisellä kaudella pudonnut ensimmäistä kertaa historiansa aikana MM-kilpailuista, joten kokonaishopea ja vapaaohjelman voitto Suomi 100 -ohjelmalla itsenäisen Suomen juhlavuonna olivat valmentajan mukaan kruunu kaudelle.

Vain muutokset elementeissä, erityisesti nostoissa ovat tuoneet kokeneellekin huippuvalmentajalle pohdittavaa. Esimerkiksi luova läpimeno sai uusia sääntöjä kahleikseen. Ne vaativat paljon sääntökirjan kanssa kulkemista ja kokeiluja jäällä ja sen ulkopuolella.

”Tulkitseminen vähän turhauttaa. Vaikka olen tehnyt tätä työtä kauan, olen joutunut laittamaan sähköpostikyselyjä, joilla on pyytänyt tarkennuksia. Toivoisin elementteihin enemmän vapautta.  Rajoitteet, joilla ei elementin kannalta merkitystä, kahlitsevat liukua, sujuvuutta ja elementtien mielenkiintoisuutta”, Anu pohtii.

Tähtiä, merta ja voodoota

Joukkueisiin tuli tällekin kaudelle vaihdoksia. Senioreissa lopettaneiden tilalle 22 luistelijan kokoonpanoon saatiin uusia kasvoja sekä omista junioreista että seuran ulkopuolelta Kaarinasta, Naantalista ja Espoosta. Uudet ovat Anun mukaan sopeutuneet joukkueeseen erinomaisesti.

Myös 27 luistelijan Musketeers uudistui. Valmentaja on tyytyväinen vauhtiin, jolla uudet luistelijat ovat sulautuneet joukkueeseen.

Edessä on uusien ohjelmien ensi-ilta. Marigold jatkaa lyhytohjelmallaan Suomi 100 -teemaa

kauden lyhytohjelmassa Täällä Pohjantähden alla. Ohjelma kuvastaa valmentaja Anu Oksasen mukaan suomalaista melankoliaa ja sisukkuutta. Vahva nainen kestää kovatkin koettelemukset antamatta periksi.

Vapaaohjelmassa Splash sukelletaan aallon harjalta meren syvyyksiin.

”Vapaaohjelmassa on nyt vauhdikasta ja energistä menoa. Ohjelma saa luistelijat hyvälle tuulelle ja tuo hymyn katsojankin huulille.”

Musketeersin lyhytohjelma on saanut nimekseen Kurios -mitä ihmettä? Kanadalaisen akrobatiasirkuksen Cirque du Soleilin musiikkiin tehdyssä ohjelmassa avataan verhot ja astutaan outoon, ihmeelliseen maailmaan. Joukkueen vapaaohjelma Voodoo Dolls uppoutuu yliluonnollisten voimien maailmaan. Mitä tapahtuu, kun voodoo nukke päätyy vääriin käsiin?

Jojotiimit tukena

Marigoldin koko jojotiimi on uusiutunut. Joukkueenjohtajana on nyt Anun aviomies Jari Oksanen, joka työskentelee valmennuspäällikkönä Salibandy-liitossa. Huoltajina joukkuetta tsemppaavat Marigoldissa niin MM- kuin SM-voittoja luistelleet sisarukset Essi Räisänen ja Elina “Sisko” Van Londersele.

”Jartsa tuo joukkueelle lajia laajempaa urheilullista tietämystä ja näkemystä. Siskokset puolestaan olivat jo luistelijoina positiivisia tsemppareita, ja sama meininki jatkuu nyt huoltotiimissä”, Anu kiittää

Musketeersin jojona jatkaa edelleen Kaisa Olenius-Kumlin. Huoltotiimissä työskentelevät Mira Pajunen ja Tuija Luostarinen

Valmennusnnustiimi jäällä on säilynyt hyväksi havaitussa kuosissaan. Jäällä molempia joukkueita koutsaavat ex-MIU, valmentaja Tiina Turtsi Turunen sekä tanssivalmentaja Harri Antikainen. Joukkueiden kuntoa ylläpitää niin ikään ex-MIU ja seuran kehityspäällikkö Tiina Pesonen. Tanssitaitoja valmentaa tanssinopettaja Pirjo Kuha.